Ruokaohjeita kuusenkerkästä

Pääruuat

Makeat juurespalat
gluteeniton, maidoton, munaton

1 pieni lanttu
3 porkkanaa
1 palsternakka
2 punasipulia
Suolaa keitinveteen
4-5 rkl kuusenkerkkäsiirappia
3 rkl öljyä
Lipstikkaa

Kuori ja paloittele lanttu, porkkanat ja palsternakka n. 2 x 2 cm kokoisiksi kuutioiksi.
Keitä ne lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Halkaise sipulit puoliksi ja siitä lohkoiksi.
Laita kypsät juurekset ja punasipulilohkot uunivuokaan. Kaada päälle kuusenkerkkäsiirappi ja öljy. Sekoita hieman.  Anna hautua uunissa 200 asteessa n. 1/2 h. Sekoita välillä.
Ripottele päälle hienonnettua kuivattua tai tuoretta lipstikkaa maun mukaan.


Juomat

Kuusenkerkkäjuoma
gluteeniton, maidoton, munaton

4 l vettä
2 l kuusenkerkkiä
0,5 kg sokeria
25 g sitruunahappoa

Laita kuusenkerkät kulhoon ja kaada päälle kiehuva vesi.
Lisää sitruunahappo ja anna seoksen jäähtyä yön yli.
Siivilöi ja lisää sokeri. Kiehauta. Jäähdytä juoma ja pullota se.
Juoma säilyy jääkaapissa kylmässä kaksi viikkoa.

Kuusenkerkkä-vadelmajuoma
gluteeniton, maidoton, munaton

1/2 sangollista huuhdottuja kuusenkerkkiä
4 litraa vetttä
25 g sitruunahappoa
1 1/2 l pakastettuja tai tuoreita vadelmia

Liota kuusenkerkkiä vedessä yön yli. Lisää sitruunahappo ja vadelmat.
Anna muhia päivä ja keitä n. tunti. Siivilöi ja lisää sokeria maun mukaan.
Hillosokerin avulla saat juomasta säilyvämpää.
Vadelmien asemesta voit käyttää myös omenamurskaa.

Ohje: Irma Voutilainen

 

Hillot ja marmeladit

Kuusenkerkkäsiirappi
gluteeniton, maidoton, munaton

5-6 l kuusen vuosikasvaimia
1 kg sokeria
Vettä

Huuhtele vuosikasvaimet. Peitä kylmällä vedellä niin, että ne juuri peittyvät. Anna seisoa vedessä
yön yli. Keitä vuosikasvaimia liotusvedessä noin 2 tuntia sekoittaen koko ajan pohjia myöten
ettei seos pala pohjaan. Siivilöi seos. Nestettä pitäisi olla jäljellä noin 1,5 litraa. Lisää sokeri ja keitä seosta vielä toiset 2 tuntia sekoittaen pohjia myöten pohjaanpalamisen estämiseksi.
Seos on nyt siirappimaista ja kovettuu vähitellen. Kaada seos kuumennettuihin lasipurkkeihin.
Kovaa marmelosta saa lisäämällä hyydytysaineitta. Valmiin marmelon väri on punaruskea.

Aaltonen, Arkko: Yrttiopas